Tartalomgyártóként nem egyszer találkoztam már azzal, hogy valaki egyértelműen vagy feltételezhetően lemásolta a tartalmam. És ez nem csak a digitális világban fordul elő, hanem kisvállalkozóként könnyen előfordulhat, hogy egyik napról a másikra azzal szembesül az ember, hogy az általa megálmodott terméket valaki más is gyártani kezdte. Mit tehetsz ilyenkor?

Nagyon nehéz a mai világban megállapítani azt, hogy miközben tartalmak ezreit fogyasztjuk, mi a saját ötletünk és mi az, amit valaki más hatására készítünk el. Ezzel nem feltétlenül van baj (lehet probléma belőle, de tegyük fel, hogy nem valami nagyszabású, egyedi felfedezésről, jogvédett anyagról van szó). Mindenki inspirálódik, ötleteket gyűjt a másiktól. Nem kell minden egyes témát a 0-ról felépíteni, amiről beszélni szeretne az ember. A legfontosabb, hogy az ötletet aztán egyedi módon valósítsd meg.

Ugyanakkor különbséget kell tudni tenni az ötletadó tartalom és a másolt tartalom között.

Többféle cipőben jártam már, most megpróbálok felidézni néhány régi tapasztalatot. Mit tegyél, ha lemásoltak?

Vizsgáld meg alaposan

Az első és legfontosabb, hogy ne csinálj bolondot magadból! Nincs annál kínosabb, mint amikor azt gondoljuk, hogy minket másolt valaki, ennek indulatosan hangot adunk és a válaszban rávilágít arra, hogy miért nincs igazunk. A homlokunkra csapunk, hogy valóban, elvakított a hirtelen jött méreg. Tehát az első és legfontosabb lépés, hogy alaposan vizsgáld meg, valóban tőled származik-e a tartalom, az ötlet. Érdemes mást is megkérdezni róla, hogy ő is úgy látja-e, hogy igazad van.

Ereszd ki a gőzt

Nagyon fontos, hogy ha tudod, hogy valaki lemásolt, akkor először nyugodj meg! Menj el sétálni, vegyél mély lélegzeteket és gondold át higgadtan a helyzetet: olyan ügy, amiben jogi lépéseket kell tenni? Mire számítasz, ha szóvá teszed? Van bizonyítékod arra, hogy igazad van? Mi történik, ha azt állítja a másik fél, ez véletlen egybeesés? Ahhoz, hogy ezekre válaszolni tudj, tisztán kell tudni gondolkozni. Ha jogi lépésekre van szükség, akkor először keress egy szakembert, aki segít neked hivatalosan megfogalmazni az álláspontodat.

Fogalmazz meg egy emailt

Ha szeretnéd felvenni a kapcsolatot a másik féllel, akkor ne Instagram üzenetben, kommentben vagy Messengeren írj rá, hanem lekövethető emailben. Fogalmazd meg az észrevételeidet, adj hangot csalódottságodnak, de maradj nyugodt és ajánlj megoldási javaslatokat. Ne felejtsd el azt se megkérdezni, hogy mi a másik álláspontja.

Ne küldd el azonnal az emailt

Tudom, már megint arra buzdítalak, hogy várj, de tényleg nem hajt a tatár. Mindig várok 24 órát az ilyen üzenetek elküldésével, mert sokat alakul ilyenkor fejben az eset. Elmúlik a gyomorgörcs, a stressz és a düh. Ha ezek után is még úgy gondolod, hogy érdemes elküldened az emailt, akkor nyomd meg a küldés gombot!

Az a helyzet, hogy sokszor bekavar itt a személyes ismeretség. Lehet, hogy attól tartasz, ha szóvá teszed a másiknak a dolgot, akkor soha többé nem lesz már ugyanolyan a viszonyotok. Vagy épp ellenkezőleg érzed, ha magadban tartod, akkor már más szemmel néznél rá a jövőben. Ezt neked kell érezned, de mindkettőhöz jogod van.

Mi történik ezután?

Szerencsés eset, ha a weboldaladról származó szöveget másolja le valaki egy az egyben, forrásmegjelölés nélkül. Ilyenkor általában bocsánatot kér a másik és megbeszélitek, hogy hivatkozzon rád vagy teljesen törölje az adott részt.

Ennél kellemetlenebb, ha nem szószerinti másolásról van szó, hanem az ötletet, a témát és a szöveg felépítését koppintják le. Ezeket én általában szó nélkül hagyom, mert nem bizonyítható és nagy eséllyel védekezésül visszatámad a másik.

Ha nem szövegről van szó, hanem egy termékről vagy ötletről, akkor bonyolultabb a helyzet és jogi szakértőt kíván az eset. Ha bizonyítható, hogy te vagy az ötletgazda, akkor is sok macerával járhat az eset.

Ne feledd

  • Valóban előfordulhat, hogy valaki mással egyidőben jut eszetekbe ugyanaz. Hasonló hatások érnek minket, ugyanazt a tartalmat fogyasztjuk, ugyanazt a célközönséget akarjuk megszólítani… Fontos beismerni, ha ilyen eset áll fenn! Ne kösd az ebet a karóhoz, engedd el és foglalkozz továbbra is a saját munkáddal.
  • A másolást veheted bóknak! Te előrébb jársz és a másolat mindig hiányolni fogja a valódi mozgatórugókat, hiszen az benned van.
  • Ha pedig te érzed úgy, hogy olyan ötleted támadt, ami valaki más szemében majd másolásnak tűnhet, akkor jobb elébe menni a dolgoknak és elmondani mit tervezel, miért és hogyan, valamint biztosítani őt arról, hogy nem másolni akarod. Kicsi ez az ország, de meg tud férni egymás mellett két hasonló vállalkozás, ha támogatják egymást és nem a másik megfojtása a cél.

Tetszett a bejegyzés és szeretnél velem együtt dolgozni? Nézd meg a lehetőségeket!

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük